Okay – jeg indrømmer det.

Jeg har haft travlt med at overbevise alle om, at det IKKE blev en kedelig Tour i år. At der nok skulle komme masser af højdepunkter, masser af underholdning og godt cykelløb. Men jeg kommer nok til at erkende, at der HAR været dage, hvor øjenlågene er blevet lidt tunge. Specielt 4.og 5.etape er arkiveret i mappen under ”grå og trist”.

Men….

Til gengæld bød weekenden på masser af cykel-guf. Ikke at løbet blev afgjort. Forskellene i klassementet er stadig ganske små. Det er helt som ventet.
Hvad der derimod IKKE var ventet var, at feltet af kandidater til podiet allerede er snævret så kraftigt ind. Udskilningen på La Planche des Belles Filles var voldsommere end jeg havde ventet. Og reelt kunne podie-kandidater tælles på fire fingre efter de 5,9 kms opstigning: Wiggins, Evans, Nibali og Froome.
Lad os kigge nærmere på fem pointer fra den første weekend. Fem ting, vi lærte…:

1. CHRIS FROOME ER ENDNU STÆRKERE END VENTET: Og han kan allerede nu udnævnes til absolut nøglefigur for Bradley Wiggins. Sammen udgør denne SKY-duo en dødbringende enhed, der virker langt stærkere end f.eks. Schleck-brødrene i 2011. Den kenyansk-fødte, stankelbens-tynde klatrer er ikke dårlig på sin enkeltstartscykel heller. Og fra sin nuværende position efter 8.etape, kun 1.32 efter Wiggins, er han en mand, både Evans og Nibali er NØDT til at kontrollere. Og sågar JAGTE, hvis han smutter afsted.

2. CADEL EVANS ER ALENE: Weekenden viste at BMC er langt mere skrøbeligt i bjergene end Team SKY. Når stigningsprocenterne går op, går australierens holdkammerater ned. I særlig grad har jeg noteret mig, at Tejay Van Garderen ikke har siddet med sin kaptajn i de afgørende momenter i weekenden. På det område er Evans voldsomt udfordret. Og det kan blive dyrt.

3. LOTTO-BELGIERNE KAN BLIVE NØGLEN: De to klatrestærke belgiere, Jürgen Van Den Broeck og Jelle Vanendert virker flyvende, men har været stærkt uheldige i den første uge på afgørende tidspunkter. De sprudler af lyst og mod til at angribe. Og netop ved at gøre det, kan de gøre livet svært for Bradley Wiggins, som ikke bryder sig om angreb og accellerationer. De to belgiere har den nøgle, der kan åbne løbet fuldkommen. Og de er ikke bange for at bruge den.

4. NIBALI OG EVANS KAN LAVE ALLIANCE: De to første-udfordrere til Team SKY kan få svært ved at ryste briterne alene. Men sammen kan de lave en masse ravage. Netop ved gentagne angreb. Jo mere eksplosivt de kører, desto kan fundamentet ryste under SKY-skraberne. (Undskyld dette lille sprog-billede). Vi så allerede optræk til en alliance på søndagens sidste nedkørsel, hvor de prøvede at angribe – om end ikke helhjertet.

5.VEJRET KAN AFGØRE TOUREN: Mens de fleste glæder sig til stigningerne på de kommende etaper, så ser jeg endnu mere frem til nedkørslerne. Og specielt den ravage, de kan skabe, hvis vi får dårligt vejr. Lige nu er vejrudsigterne for de kommende dage ikke specielt gode. Hvilket er godt for løbet – på en måde. For ligeså dygtige og sikre Vincenzo Nibali og Cadel Evans er på våde veje, ligeså usikker kan Wiggins være. Og på de lange og svære nedkørsler der venter - specielt i Alperne – kan der laves store tidsforskelle. Op til et par minutter på de længste. Hvis jeg var Nibali ville jeg danse en regndans hver morgen så snart jeg stod ud af sengen. Regnen kan ikke alene gøre Nibalis trøje VÅD. Den kan også gøre den GUL!

Vi ses i fjernsynet!